Aankomst op Rotterdam Airport

Als je op Rotterdam Airport aankomt, dan kan dat om verschillende redenen zijn. Je kunt aankomen per auto of bus om op het vliegtuig te stappen, of landen om vervolgens je reis op de grond voort te zetten, of je hebt een tussenlanding. Hier volgt meer informatie over de voorzieningen die de luchthaven Rotterdam biedt voor passagiers die er voor kortere of langere tijd verblijven. Rotterdam Airport, ook nog wel vliegveld Zestienhoven genoemd, is na Eindhoven Airport het tweede regionale vliegveld van Nederland. Binnenkort wordt de naam wederom veranderd en wordt dan Rotterdam - The Hague Airport.

Van en naar Rotterdam Airport

Met het openbaar vervoer is Rotterdam Airport goed bereikbaar middels bussen en Airport Shuttles vanaf Rotterdam Centraal station. Onderweg worden ook andere Rotterdamse treinstations aangedaan. 's Ochtends vroeg en 's nachts is er de RET bus 12. Passagiers uit de regio Delft, Rijswijk, Vlaardingen, Maassluis en het Westland kunnen op Schiedam Centraal Station overstappen op bus 41. Passagiers uit Den Haag, Leidschendam, Voorburg en Nootdorp-Pijnacker hebben een goede en snelle aansluiting via station Melanchthonweg van de RandstadRail. Wil je desondanks toch niet met je koffers sjouwen, dan staan er taxi's direct voor de uitgang van het luchthavengebouw.

Met je eigen auto kun je zowel kort als lang parkeren op Rotterdam Airport. Kom je met het vliegtuig aan en heb je geen auto bij je, dan kun je er een huren. Op de luchthaven zijn een aantal gerenommeerde autoverhuurbedrijven gevestigd als Avis, Europcar, Hertz en Budget. De balies zijn slechts geopend tijdens kantooruren, maar als je daarbuiten een auto wilt huren dan kan dat telefonisch of via internet.

Restaurants

Ook al is het vliegveld Rotterdam Airport niet zo groot als de nationale luchthaven Schiphol, naar iets te eten hoef je er echter niet lang te zoeken. Rotterdam Airport beschikt over uitstekende faciliteiten voor een drankje en een hapje. In de vertrekhal na de veiligheidscontrole is er het luxe zelfbedieningsrestaurant De Basseri met een gevarieerd assortiment. Het gezellige grand café / restaurant Horizon bevindt zich op de eerste etage van de centrale hal en is voor alle bezoekers van het luchthavengebouw toegankelijk. Via grand cafe/restaurant Horizon kun je ook op het panoramaterras komen. Hier heb je een goed uitzicht op de vliegtuigen op het platform en de start- en landingsbaan. De openingstijden van het panoramaterras zijn gekoppeld aan de openingstijden van de Horizon en het is om veiligheidsredenen niet toegestaan op het terras te roken.

Daarnaast heeft Rotterdam Airport er onlangs twee luxe espressobars bijgekregen, waar je zowel voor als na het inchecken kunt genieten van een uitstekend vers gezet kopje Illy koffie. Ook is er een luxe Sandwichcorner met een groot assortiment vers gebakken belegde broodjes en warme maaltijden.

Voor zakelijke passagiers en anderen die beschikken over een toegangskaart, is er de Rotterdam Airport Lounge. Hier worden diverse dranken, versnaperingen, binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften aangeboden in een exclusieve sfeer. Daarnaast zijn er faciliteiten zoals een draadloze internetverbinding. Als je laptop niet beschikt over een ingebouwde WiFi-antenne, kun je gebruik maken van de in de Lounge aanwezige antenne. Bezoekers van de Rotterdam Airport Lounge hebben bovendien een prachtig uitzicht op het platform en de start- en landingsbaan.

Als je geen toegangskaart van de reisorganisatie hebt gekregen is het mogelijk om zelf een toegangskaart aan te schaffen bij de balie van het restaurant in de vertrekhal.

Hotels

Moet je langer dan een paar uur op Rotterdam Airport blijven, dan zijn er verschillende mogelijkheden tot overnachten. Het viersterren Regardz Airport Hotel Rotterdam ligt op maar 600 meter van het luchthavengebouw. Behalve overnachten kun je ook vergaderen in dit hotel, het beschikt over 10 vergaderzalen en 8 vergaderkamers, voor vergaderingen tot 250 mensen. Verder weg in Rotterdam, op een afstand van ongeveer 5 kilometer van de luchthaven vind je meer hotels.

Voorbeelden zijn de luxueuze hotels het Hilton Rotterdam en The Westin aan het Weena. Een andere mogelijkheid is het NH Atlanta Rotterdam Hotel, dat direct tegenover het World Trade Centre ligt, is geheel gerenoveerd is in de nostalgische Art Deco stijl.

Winkelen

In de Rotterdam Airport Shop vind je reisartikelen, cosmetica, parfums en cadeau-artikelen. Om op het laatste moment nog een spannend boek of een krant mee te nemen voor tijdens de vlucht is er de AKO Shop. Ook vind je hier onder andere wenskaarten, plattegronden en wegenkaarten, papier- schrijfwaren, rookwaren, snoep, frisdrank, strippenkaarten voor het openbaar vervoer en telefoonkaarten. De openingstijden van de winkels zijn afgestemd op de vertrek- en aankomsttijden van de vluchten.

Andere voorzieningen

Om euro's op te nemen is er een pinautomaat en voor andere bankzaken is er een kantoor van GWK Travelex. De openingstijden van het kantoor is afgestemd op de vertrek- en aankomsttijden van de vluchten. Je kunt bij het GWK Travelex terecht voor het wisselen van grote eurobiljetten en voor het wisselen van vreemde valuta. Valuta die altijd voorradig zijn, zijn Engelse ponden, Zwitserse franken, Turkse lira's, Amerikaanse dollars, Australische dollars en Canadese dollars. Andere valuta kun je bestellen en binnen drie dagen afhalen bij het GWK Travelex kantoor. Daarnaast kun je bij GWK Travelex ook terecht voor andere zaken zoals diverse telefoonkaarten, zowel opwaardeer- als simkaarten, voor prepaid, vast én internationaal. Er worden travellers cheques gekocht en verkocht en je kunt er een reisverzekeringen afsluiten en hotels boeken, zowel in Nederland als in de rest van de wereld.

Op Rotterdam Airport kun je gebruik maken van de draadloze internetservice. Heb je een laptop of een PDA met een internetbrowser en Wi-Fi-antenne bij je, dan kun je op elke gewenste plek in het luchthavengebouw op internet komen. Als je je laptop of zakcomputer aanzet en de internetbrowser opent, krijg je vanzelf de instructies op het scherm. Als je geen eigen Wi-Fi-antenne hebt, kun je van de service gebruik maken door op diverse punten in de vertrekhal in te pluggen op de Wi-Fi-antenne.

Ook vergaderen is mogelijk op Rotterdam Airport. Er zijn diverse representatieve ruimten voor vergaderingen, borrels, lunches en presentaties voor een publiek van twee tot 1000 personen. Zij bevinden zich in het luchthavengebouw, in het Regardz Airport Hotel Rotterdam en in het KLM Jet Center. Je kunt deze faciliteiten zowel onafhankelijk boeken als voorafgaand of bij aankomst van je vlucht. Het is tevens mogelijk om een bijeenkomst te combineren met een rondleiding op de luchthaven Rotterdam Airport.